Virtual simulation based training (in skills and leadership)

Voor veel functies is het van essentieel belang dat medewerkers over goede communicatieve, leiderschaps- en samenwerkingsvaardigheden beschikken. Er is daarom in vrijwel alle sectoren behoefte aan goede methoden en technieken voor het trainen en beoordelen van dit type vaardigheden. Zouden we daarbij gebruik kunnen maken van simulatoren? Tot nu toe worden simulatoren vooral gebruikt voor het oefenen van technische vaardigheden, maar zijn ze ook geschikt voor het trainen en beoordelen van niet-technische vaardigheden?

In deze workshop presenteren we de tussentijdse resultaten het project ‘Leadership & Teamwork SIM-training’; een R&D-project waarin we werken aan het ontwikkelen van een simulator voor het trainen en beoordelen van leiderschaps- en samenwerkingsvaardigheden.

Het prototype dat we hebben ontwikkeld is een multi-player adventure game waarbij teams onder druk een aantal taken moeten verrichten. Na afloop krijgen de deelnemer feedback op hun onderlinge communicatie en samenwerking.

De simulator wordt ontwikkeld door medewerkers van de het Maritiem Instituut Willem Barentsz en het Instituut Economie & Management, in samenwerking met studenten van de opleidingen CMD, Marof en HRM. De simulator is bedoeld voor gebruikt in het HBO-onderwijs.

Tevens is het Maritiem Instituut volop bezig met ontwikkelen van virtuele simulatoren in samenwerking met Kongsberg, de grootste producent van maritieme simulatoren in de wereld. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe virtuele machinekamer van een grote olietanker. De machinekamer van het schip is nagemaakt in een virtuele omgeving waarin de machines en bedieningspanelen gebruikt kunnen worden zoals in de realiteit. Deze virtuele simulatoren kunnen gebruikt worden voor het trainen van veiligheidsprocedures, operations, probleemoplossend werken, people skills, technische vaardigheden en communicatie.

In deze workshop geven we een demonstratie van de werking van de diverse simulatoren en doen we verslag van de ontwikkelingstrajecten.

Workshopleiders:

Het project ‘Leadership & Teamwork SIM-training’ is één van de deelprojecten binnen het NHL-brede R&D-project ‘Simulation, Game-Based & Blended Skills Training’. In dit project werken de lectoraten Serious-Gaming, Persoonlijk Leiderschap, iHuman en Maritieme Innovatieve Technieken, 10 bachelor- en master-opleidingen van de NHL en verschillende bedrijven en instellingen samen aan het ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe toepassingen op het gebied van simulatortraining en -assessment.

Kijk voor meer informatie op https://sites.google.com/a/nhl.nl/simulatie/

Door : Marleen Griep en Harmen van der Ende

Stuur een e-mail:


* verplicht veld